Szárított ír tengeri moha - a zselatin vagy a kollagén egyedülálló növényi alternatívája, amelyet a konyhában sűrítőanyagként és stabilizátorként használnak
A szárított ír tengeri moha egy vörös moha faj (Chondrus crispus) , amely nemcsak jótékony tápanyagtartalmával tűnik ki, hanem különösen a konyhai és a kozmetikai való felhasználási lehetőségeivel. Főleg az Atlanti-óceán sziklás partjainál nő, és ahogy a neve is mutatja, leginkább az ír régióban gyűjthető. Tulajdonságai miatt gyakran a zselatin vagy a kollagén növényalapú alternatívájaként emlegetik.
Az ír mohát használat előtt fontos alaposan leöblíteni. Ez eltávolítja a sót, és semleges ízt hagy maga után. Áztatás és vízben való elkeverés utángéll állagot vesz fel,amelysűrítőanyagként és stabilizátorként szolgál. A konyhában édes és sós ételek elkészítéséhez használható. Sűrűbb, egységesebb (homogénebb) és simább textúrát ad nekik. Alkalmas házi sajt, joghurt, tejszín, fagylalt, cukorkák, sajttorták, sütés nélküli sütemények, zselatinos gyümölcstorták és nyers desszertek készítéséhez. Továbbá kiválóan alkalmas krémek, szószok vagy levesek sűrítésére is. Még tojás helyettesítésére is használható a receptekben, mivel nagy kötőereje van.
A szárított ír tengeri moha nemcsak nagyszerű konyhai segítő, hanem a kozmetikumokban is népszerű. Vízmegkötő képességének köszönhetően hidratáló szappanokhoz, krémekhez, arcmaszkokhoz és samponokhoz adják. Ez tehát egy sokoldalú termék, amely minden háztartásban használható. Összetétele 100%-ban növényi alapú, így vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.
A szárított ír tengeri moha előnyei
- szárított vörös moha (Chondrus crispus)
- nagyszerű konyhai segédeszköz
- beáztatás és vízben való elkeverés után gél állagot képez
- sűrítőanyagként és stabilizátorként használják
- a zselatin és a kollagén növényi alternatívája
- sós és édes ételekhez egyaránt alkalmas
- ideális házi sajtokhoz, joghurtokhoz, sütés nélküli süteményekhez
- használják nyers receptekben
- hidratáló szappanokban, krémekben és egyéb kozmetikumokban is használják
- alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára
Összetevők
Szárított ír tengeri moha (Chondrus crispus).
Javasolt fogyasztás
Használat előtt alaposan öblítsd le. Ezután áztasd a mohát egy edényben annyi vízben, hogy teljesen elmerüljön 4-12 órán keresztül, hogy a moha felszívja a vizet és megpuhuljon. Fogyaszthatod magában, vagy turmixokba, smoothiekba és más italokba keverheted. A moha meleg vízbe áztatva és géllé turmixolva is felhasználható desszertekben, joghurtokban, krémekben, pitékben és más ételekben. Alternatívaként sűrítőanyagként is használható levesek, rizskása és különböző más ételek főzésekor.
Tápérték táblázat
Tápértékek | 100 g | *RI 100 g-ként |
---|---|---|
Energia | 380 kJ/ 91 kcal | 5 % |
Zsírok | 0 g | 0 % |
- ebből telített zsírsavak | 0 g | 0 % |
Szénhidrát | 5.5 g | 2 % |
- ebből cukor | 0.0 g | 0 % |
Rost | 1.8 g | - |
Fehérje | 3.6 g | 7 % |
Só | 0.30 g | 5 % |
*Referencia érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/ 2000 kcal).
Figyelmeztetés
Szoba hőmérsékleten, közvetlen napfénytől védett, száraz helyen tárolandó.