A Teljes kiőrlésű bulgur egy ízletes, enyhén diós ízű köret, amely salátákhoz vagy reggeli kásákhoz is alkalmas
A Teljes kiőrlésű bulgur egy népszerű köret, amely enyhén diós ízű és aromájú. Az egész búzaszemek feltörésével készül, így a bioaktív anyagok maximális mennyiségét megőrzi. Komplex szénhidrátokban gazdag alapanyag, amelyek lassan és fokozatosan látják el a szervezetet energiával. Éppen ezért jól jön, ha olyan ételeket keresel, amelyek segítenek az éhség leküzdésében. A bulgur emellett magas rosttartalommal is büszkélkedhet, és értékelni fogod, hogy gondoskodik a emésztőrendszeredről és bélrendszered mikrobiomjáról. Alacsony a telített zsírtartalma, amit például egy diéta során fogsz értékelni.
A bulgur kiemelkedik egyszerű elkészítésével, mégis sokféleképpen felhasználható. Ugyanúgy megfőzhető, mint bármely más köret. Forraljuk fel vízben 1:2 arányban, körülbelül 15 percig. De akár 5-10 percig is forralhatjuk, és utána fedő alatt hagyjuk készre főni. Ha nincs kedved megfőzni, akkor tedd hideg vízbe kb. 1 órára és hagyd, hogy megszívja magát.
A teljes kiőrlésű bulgur édes és sós receptekben is remekül használható. Hús, hal, tofu vagy más növényi hús alternatívák köreteként is nagyszerű ízű. Különféle salátákhoz is remek hozzávaló. Készíthetsz belőle például hagyományos arab tabbouleh salátát, amely a bulgur mellett friss fűszernövényeket, paradicsomot, hagymát, citromlevet és olívaolajat tartalmaz. Sőt, ízlés szerint más zöldségekkel és hozzávalókkal is összekeverheted a salátát. A bulgurból ízletes bulgurrizottó, palacsinta és pogácsa is készíthető, és a levesek sűrítésére is használható.
Ha szeretnéd kipróbálni az édes bulgurt, gyümölcsök, tejsavófehérje és magok vagy magvaj felhasználásával készíthetsz kását. A bulgurból édes pudingot, muffinokat vagy más desszerteket is süthetsz. A bulgurkása ugyanúgy készíthető el belőle tejjel, mint a rizskása. Mint láthatod, a bulgur sokoldalú és tápláló élelmiszer, amely biztosan a konyhád egyik alap élelmiszere lesz.
A Teljes kiőrlésű bulgur előnyei
- enyhén diós íze és aromája van
- a teljes búzaszemek feltörésével készül
- a kuszkusz, a burgonya, a rizs vagy a tészta alternatívája
- gazdag kiváló minőségű összetett szénhidrátokban és rostokban
- alacsony a telített zsírsavtartalma
- fokozatosan felszabaduló energiát ad
- segít az emésztőrendszer és a bél mikrobiom gondozásában
- könnyen elkészíthető
- alkalmas salátákhoz és köretként húsokhoz vagy növényi alternatíváikhoz
- alkalmas bulgurrizottó, pogácsa vagy levesek készítéséhez
- nagyszerű ízű édes zabkásában vagy pudingban
Összetevők
Teljes kiőrlésű bulgur búza.
Elkészítés
Fogyasztás előtt öblítsük le, tegyük a kívánt mennyiséget forró vízbe, és hagyjuk főni körülbelül 15 percig.
Tápérték táblázat
Tápértékek | 100 g-ban | *RBÉ 100 g-ban |
---|---|---|
Energia | 1512 kJ/ 380 kcal | 18% |
Zsír | 1,7 g | 2 % |
- ebből telített zsírsavak | 0,2 g | 1 % |
Szénhidrát | 73 g | 28% |
- ebből cukrok | 2,8 g | 3% |
Rost | 8,6 g | - |
Fehérje | 11 g | 22% |
Só | 0,12 g | 2% |
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal).
Figyelmeztetés
Szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védett, száraz helyen tárolandó.
Allergén információ: Az allergének az összetevők között félkövérrel vannak jelölve.