Tofu - a hús és a sajt növényi alapú helyettesítője, amely magas fehérjetartalommal rendelkezik, és mind a meleg, mind a hideg konyhában felhasználható
A tofu a sajt vagy a hús növényi alapú helyettesítője, amely magas fehérjetartalommal büszkélkedhet. Ezért hozzájárul az izomtömeg és az egészséges csontok növekedéséhez és fenntartásához. Ettől olyan népszerű a sportolók és az egészséges életmód rajongói körében. A tofu olyan átmosott szójababból készül, amelyet beáztatnak. Ezután sima pasztát készítenek belőle. Ezt a masszát ezután megfőzik, leszűrik és tovább dolgozzák, amíg el nem készül a finom tofu. Lehet semleges ízű, de lehet ízesített is, például fűszerekkel, mint például a füstölt vagy pácolt tofu változatok esetében.
Nem igényel hőkezelést, így ízletes növényi alapú krémeket, salátákat készíthetsz belőle, vagy szendvicsekben a sajt és a sonka helyettesítésére használhatod. A tofut azonban süthetjük, piríthatjuk, grillezhetjük vagy párolhatjuk, vagy bármilyen körethez is tálalhatjuk. De ez még nem minden, képzett szakácsok vegán hamburgert, különböző szószokat és zöldségkeveréket tudnak készíteni vele, így fehérjedús ételeket kapunk.
És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik valami édeset keresnek. Ha az ízesítetlen változatot választod, a tofuból fagyasztott gyümölcsökkel turmixolva ízletes vegán fagylaltot készíthetsz. Reszelve is hozzáadható a tésztához, hogy növelje annak fehérjetartalmát. A határ a csillagos ég, és biztosan sok más módot is találsz arra, hogy ezt a növényi alapú finomságot beépítsd az ételeidbe.
A tofu azonban nem kizárólag a vegetáriánusok és vegánok számára készült. Azok, akik állati termékeket fogyasztanak, a tofut is beépítik a receptjeikbe. A növényi alapú helyettesítők bárki étrendjének nagyszerű kiegészítői lehetnek, változatosságot hozva minden menübe.
A Tofu előnyei
- a hús és a sajt növényi alapú helyettesítője
- ízesített és ízesítetlen változatban is kapható
- fehérjedús
- nem tartalmaz cukrot
- hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához
- hideg és meleg receptekhez egyaránt használható
- remekül illik szószokba, krémekbe és különböző köretekbe
- a natúr változat édes receptek elkészítéséhez is alkalmas
- nem igényel hőkezelést
Összetevők
Natúr: víz, szójabab 28%, koagulálószer (kalcium-klorid).
Füstölt: víz, szójabab 28%, só, fokhagyma, fekete bors, koaguláns (kalcium-klorid).
Pácolt: víz, szójabab 28%, pác 8% (gluténmentes szójaszósz, szárított hagyma, szárított fokhagyma, fűszerek és gyógynövények keveréke), koaguláns (kalcium-klorid).
Tápérték táblázat
Tápértékek (natúr) | 100 g |
| |
Energiatartalom | 653 kJ / 156,6 kcal |
| |
Zsír | 9,9 g |
| |
- ebből telített zsírsavak | 0,7 g |
| |
Szénhidrát | 0,8 g |
| |
- cukrok | 0 g |
| |
Fehérje | 16,1 g |
| |
Só | 0,26 g |
| |
Tápértékek (Füstölt) | 100 g | ||
Energiatartalom | 528,20 kJ / 126 kcal | ||
Zsír | 7,6 g | ||
- ebből telített zsírsavak | 0,6 g | ||
Szénhidrát | 0,1 g | ||
- cukrok | 0 g | ||
Fehérje | 14,4 g | ||
Só | 0,90 g | ||
Tápértékek (Pácolt) | 100 g |
Energiatartalom | 608 kJ / 145 kcal |
Zsír | 8,1 g |
- ebből telített zsírsavak | 0,8 g |
Szénhidrát | 1,8 g |
- cukrok | 0,5 g |
Fehérje | 16,4 g |
Só | 2,18 g |
*Egy átlagos felnőtt ajánlott napi beviteli értéke (8400 kJ/ 2000 kcal).
Figyelmeztetés
Száraz, napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten tárolandó. Felbontás után hűtőben tárolandó.
Allergén figyelmeztetés: Az allergének vastagon szedve vannak feltüntetve az összetevők közt.